Verslas

Unikalaus taktinio orlaivio kūrėjams „Airvolve“ – 825 tūkstančių eurų investicija

Lietuviška dvigubos paskirties aeronautikos bendrovė „Airvolve“ pritraukė 825 tūkst. eurų investiciją, skirtą unikalaus taktinio transporto orlaivio kūrimui. Ankstyvosios stadijos investiciją užtikrino rizikos kapitalo fondai  „Coinvest Capital“ ir „Baltic Sandbox Ventures“ bei keli  akredituoti verslo angelai.

„Coinvest Capital“ investicijos dalis – 510 tūkst. eurų.

Kaip nurodo „Airvolve“ atstovai, orlaivį galima būtų naudoti įvairialypėms civilinėms ir gynybinėms misijoms, tokioms kaip autonominis krovinių pristatymas, sužeistųjų evakuacija, paieškos ir gelbėjimo operacijos.

„Esame giliųjų technologijų įmonė, šiuo metu susitelkusi į inovatyvius logistikos sprendimus. „Airvolve“ kuriamas didelės keliamosios galios orlaivis išsiskiria 10 kartų mažesnėmis nei įprasti sraigtasparniai operacinėmis sąnaudomis, o mūsų sukurta unikali horizontalios ašies propulsijos technologija didelio tūrio ir svorio krovinius leidžia gabenti atstumais iki 60 km. Projektas jau gerokai pažengęs, orlaivio kūrimui skyrėme daug laiko ir pastangų, esame labai dėkingi investuotojams už pasitikėjimą – dabar galėsime judėti pirmyn dar sparčiau“, – sakė „Airvolve“ bendraįkūrėjas ir vadovas Donatas Gendvilas. 

Projekto įgyvendinimui „Airvolve“ subūrė profesionalų komandą, kurioje – buvę NASA, „Ryanair Engineering“ ekspertai. Orlaivio prototipas buvo išbandytas 2024-ųjų gegužę, taip užbaigiant dvejus metus trukusį eksperimentinių tyrimų etapą, kuriam pati įmonė skyrė 2 mln. eurų.

„Airvolve“ plėtojamas technologijas galima pavadinti revoliucinėmis, todėl kartu apima ir pasididžiavimo mūsų šalies kūrėjais jausmas, ir suvokimas, kad tai reiškia konkurencinį pranašumą globalioje aeronautikos rinkoje. Manau, kad projekto komandos sumanymas yra labai savalaikis, pataikantis į dar tik kylančią autonomiškų sistemų bei inovacijų transporto bei gynybos industrijose bangą, todėl jis turi puikias perspektyvas“, – pažymėjo „Coinvest Capital“ direktorė Viktorija Trimbel.

„Matome didžiulį šios komandos potencialą ir jų kuriamą VTOL technologiją (vertikalaus pakilimo ir nusileidimo), kuri gali būti naudojama tiek gynybos, tiek komerciniais tikslais”, – komentavo  Sandra Golbreich, „Baltic Sandbox Ventures“ generalinė partnerė.

„Labai džiaugiuosi galėdama dalyvauti šioje naujausioje Lietuvos rizikos kapitalo investicijoje į „Airvolve“. Ši tvirta komanda kuria itin svarbią technologiją, iš esmės keičiančią aviacinį mobilumą ir diegiančią inovatyvias logistines technologijas, naudojamas įvairiose srityse – nuo paieškos ir gelbėjimo iki medikų misijų ir oro logistikos“, – sakė verslo angelų atstovė Rita Sakus.  

Sudarant investuotojų ir „Airvolve“ sandorį, konsultavo „TGS Baltic“, „FORT Legal“ ir „Unicorn Legals“ teisininkų komandos.   

Apie „Coinvest Capital“

„Coinvest Capital“ yra ankstyvosios stadijos rizikos kapitalo fondas, įkurtas INVEGOS investuojant ES ir Lietuvos Respublikos viešąsias lėšas, kuris kartu su verslo angelais ir kitais rizikos kapitalo fondais investuoja į perspektyvias Lietuvos startuolių įmones. Šiuo metu fondo portfelyje jau yra 37 startuoliai, į kuriuos koinvestuota 35,9 mln. eurų. Fondas siūlo unikalią pelno dalijimosi programą, apribodamas savo investicijų grąžą iki 6 proc. per metus. Sėkmingo investicijų pardavimo atveju, šią ribą viršijantį pelną Fondas skiria akredituotiems privatiems koinvestuotojams. Iš  30 mln. Eurų Fondui patikėto valdomo kapitalo (committed capital),  laisvas kapitalas naujoms investicijoms siekia 7,4  mln. eurų.

Apie „Baltic Sandbox Ventures“

„Baltic Sandbox Ventures“ yra rizikos kapitalo įmonė, siekianti remti inovatyvius startuolius ir verslininkus visame Baltijos regione ir už jo ribų. „Baltic Sandbox Ventures“ daugiausia dėmesio skiria ankstyvosios stadijos investicijoms ir teikia ne tik finansinę paramą, bet ir mentorystę, strategines rekomendacijas bei prieigą prie tvirto pramonės ekspertų ir išteklių tinklo. „Baltic Sandbox Ventures“ siekia puoselėti gyvybingą ekosistemą technologijomis besiverčiančioms įmonėms, padėti joms plėstis ir sėkmingai veikti konkurencingoje pasaulinėje rinkoje.

Pranešimą paskelbė: Rūta Slušnytė, Fcomm, UAB

Parašykite komentarą