Verslas

Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje

Daugiau nei 40 Lietuvos gynybos sektoriaus įmonių ir organizacijų dalyvavo Lenkijos ir Lietuvos gynybos sektoriaus verslo misijoje Varšuvoje. Trijų dienų verslo misijos metu lietuviai buvo supažindinti su Lenkijos gynybos ekosistema, dalyvavo MSPO parodoje ir Lenkijos-Lietuvos verslo forume. Forume atidarymo kalbas sakė ir diskusijoje dalyvavo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda bei Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

„Lenkija skiria didelį dėmesį savo gynybos pramonės plėtrai, naujų paslaugų ir inovacijų kūrimui – 2024 metais Lenkijos gynybos biudžetas viršijo 4 proc. BVP. Planuojama, kad iki 2025 metų gynybos išlaidos išaugs iki 5 proc. BVP. Toks spartus augimas yra puiki proga kurti dvišalius gynybos projektus, o Lietuvos verslams atverti duris į Lenkijos gynybos rinką“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Lenkijos ir Lietuvos verslo forumo metu abiejų šalių prezidentai akcentavo dvišalio strateginio bendradarbiavimo būtinybę bei kalbėjo apie sėkmingus strateginius infrastruktūros projektus, tokius kaip dujotiekis GILP, vykstantis „Rail Baltica“ ir „Via Carpatia“ vystymas. Tikimasi, kad šie sėkmingi pavyzdžiai bus tęsiami ir gynybos sektoriuje.

„Lietuvos verslai tikrai turi ką pasiūlyti Lenkijos gynybos sektoriui. Esame labai stiprūs lazerių sektoriuje, kurių sukuriamos optikos plačiai naudojamos gynybos pramonėje. Turime ir kokybiškų nuotolinių valdymo sistemų bei elektroninių įrankių. Kibernetinis saugumas taip pat tampa itin svarbia sritimi – tai plačiai buvo aptarinėjama dvišalio forumo metu. Lietuvos įmonės jau yra sukūrusios pažangių kibernetinio saugumo įrankių, kuriuos būtų galima pritaikyti ir kaimyninėje šalyje“, – teigia Inovacijų agentūros rinkų plėtros skyriaus vadovė Simona Buziliauskienė.

Forumo metu buvo pasirašyti keturi dvišaliai memorandumai dėl bendradarbiavimo gynybos ir kibernetinio saugumo sektoriuose. Memorandumus pasirašė Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija su Lenkijos krašto apsaugos gamintojų rūmais, Nacionalinė gynybos pramonės asociacija su Lenkijos krašto apsaugos gamintojų rūmais, Asociacija „Infoblat“ su „Defence 24” bei Lietuvos pramoninkų konfederacija su Lenkijos konfederacija „Lewiatan“.

Renginyje buvo pristatytos šalių gynybos ekosistemos, vyko įvairios diskusijos. Taip pat devyni Lietuvos ir devyni Lenkijos gynybos verslai forumo dalyviams pristatė savo verslus ir produktus.

Buziliauskienė pasakoja, kad verslo forumas vyko tuo pačiu metu kaip ir didžiausia Rytų Europoje gynybos pramonės paroda MSPO, todėl verslai turėjo galimybę apsilankyti šioje parodoje.

„Dalyvavimas parodose suteikia verslams galimybę susitikti su svarbiausiais rinkos dalyviais vienoje vietoje. Lietuvos verslai parodos metu susipažino su didžiausios Lenkijos gynybos pramonės įmonės PGZ atstovais, sužinojo apie jų siūlomus produktus, susitiko su kitų šalių atstovais ir aptarė bendradarbiavimo galimybes. Parodos organizatoriai teigė, kad esame didžiausia nacionalinė delegacija apsilankiusi parodoje“, – dalijasi Inovacijų agentūros atstovė.

MSPO yra kasmetinė paroda, vykstanti Kielcų mieste, Lenkijoje. Ji pritraukia šimtus dalyvių iš įvairių pasaulio šalių, įskaitant gynybos technologijų, įrangos ir paslaugų gamintojus bei tiekėjus. Parodoje pristatomos naujausios karinės inovacijos, ginklų sistemos, oro ir jūrų gynybos sprendimai. MSPO yra svarbus renginys, skirtas tiek pramonės profesionalams, tiek kariuomenei, kur vyksta bendradarbiavimo derybos ir naujų partnerysčių kūrimas.

Pranešimą paskelbė: Giedrė Buivydaitė, Inovacijų agentūra, Všį

Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje


Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje


Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje


Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje

Parašykite komentarą