Studijos

Renginyje Kaune prisimins A. J. Greimo ir kitų Prancūzijos lietuvių paveldą

Šį ketvirtadienį Kaune bus prisimintas garsusis semiotikas Algirdas Julius Greimas ir kiti iškilūs Prancūzijos lietuviai: Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje vyks diskusija apie Prancūzijos lietuvių kultūros paveldą, bus pristatyta nauja knyga apie A. J. Greimo politinę veiklą bei veiks ekspozicija, skirta Prancūzijos lietuvių bendruomenės veiklai.

Susitikime-diskusijoje „Prancūzijos lietuvių kultūros paveldo likimai“ dalyvaus Prancūzijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Emilija Pundziūtė-Gallois ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Lietuvių išeivijos instituto istorikai prof. Egidijus Aleksandravičius, dr. Daiva Dapkutė ir dr. Ilona Strumickienė.

Diskusijoje bus aptariama Prancūzijos lietuvių bendruomenės istorija, dabartis, ateities perspektyvos, šiame tolimame krašte gyvenusių lietuvių kultūrinis paveldas ir jo likimai. VDU istorikai birželį surengė ekspediciją, kurios metu Paryžiuje, Nicoje ir Strasbūre buvo ieškoma išlikusio Prancūzijos lietuvių istorinio paveldo – į Lietuvą buvo parvežta dalis šios šalies lietuvių bendruomenės ir jos ilgamečio pirmininko kunigo Jono Petrošiaus archyvo, kur atskleidžiamas Prancūzijos lietuvių bendruomenės gyvenimas po II-ojo pasaulinio karo.

Renginyje taip pat bus pristatoma nauja knyga „Tarp minties ir politinio veiksmo. Algirdo Juliaus Greimo laiškai (1946-1954)“. Knygoje surinkta korespondencija atspindi ne tik A. J. Greimo politinę veiklą Prancūzijoje, bet ir visą pokario lietuvių rezistencinės veiklos laikotarpį.

Specialiai renginiui skirtoje ekspozicijoje bus galima apžiūrėti iš vyno ir sūrio šalies atvežtus Prancūzijos lietuvių bendruomenės dokumentus, buvusio Bendruomenės pirmininko prelato Jono Petrošiaus dokumentus bei asmeninius daiktus, kitus eksponatus. Susirinkusieji taip pat turės galimybę pažiūrėti trumpametražius Henriko Gulbino filmus, kuriuose įamžintas Prancūzijos lietuvių gyvenimas.

Istorikų ekspediciją ir Prancūzijos lietuvių kultūros tyrinėjimą, archyvo pargabenimą į Lietuvą finansavo Lietuvos kultūros taryba. Projektą įgyvendino Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus kartu su Prancūzijos lietuvių bendruomene ir VDU Lietuvių išeivijos institutu.

A. J. Greimo laiškų knygos rengimą ir leidybą finansavo Lietuvos mokslo taryba. Projektą įgyvendino VDU Lietuvių išeivijos institutas.

Susitikimas-diskusija „Prancūzijos lietuvių kultūros paveldo likimai“ vyks lapkričio 14 d., ketvirtadienį, 11 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas).

Pranešimą paskelbė: Martynas Gedvila, Vytauto Didžiojo universitetas

Parašykite komentarą